maandag 25 februari 2008

Week 5

Basiscompetenties week 5

De leraar als inhoudelijk expert
De enige lessen die we deze week hadden, waren Engelse lessen. We leerden o.a. Engelse kinderliedjes. Dit was een hele leuke les want iedereen deed enthousiast mee. We kregen ook enkele schriftelijke opdrachten voor dit vak. We kunnen onze vrije tijd wel gebruiken om hier aan te werken.


De leraar als organisator
Deze week moest er heel wat georganiseerd worden. We hadden een vergadering met alle erasmusstudenten. We bekeken samen het lessenrooster en bekeken hoe we de praktijkmomenten zouden kunnen inpassen. Dit bleek geen gemakkelijke klus.
Verder ontfermden we ons ook over nieuwe erasmusstudenten die toekwamen. We lieten hen Setúbal zien en gingen met hen hun eerste inkopen doen.

Donderdag gingen we naar Lissabon. Vroeg opstaan dus... We namen ’s morgens vroeg de trein richting Lissabon en zochten dan onze weg doorheen de grote stad. ‘De leraar als organisator’ werd hier zeker op de proef gesteld... Maar missie geslaagd hoor, want het werd een fantastische dag in Lissabon.


De leraar als lid van een schoolteam
Deze week hadden we onze eerste lessen Engels. Het was raar om terug op de schoolbanken te zitten! Het was leuk, we leerden veel Portugese studenten kennen en zo wordt onze vriendenkring steeds groter en groter. De lectoren geven ons een warm onthaal en proberen ons zoveel mogelijk te helpen. Ze bieden ons verschillende opdrachten aan waaruit we er enkele mogen kiezen.

De leraar als cultuurparticipant
Deze week zijn we met de Oostenrijkse meisjes naar Lissabon geweest. Het was een lange, vermoeiende maar superleuke dag! We vertrokken vroeg in de morgen met de trein. Na een lange wandeling kwamen we aan in het historisch centrum van Lissabon. Daar genoten we van de mooie, kleurrijke gebouwen. Omdat we toch wat meer over Lissabon wilden te weten komen, namen we een hop on- & hop off-bus die ons wat meer van deze prachtige stad liet zien. We gingen ook naar de dienst toerisme om extra informatie. We hebben zelden zo’n mooie en grote stad gezien.

dinsdag 19 februari 2008

Portugal week 4

Basiscompetenties week 4

De leraar als begeleider van leerprocessen.
De beginsituatie voor de bachelorproef konden we redelijk goed achterhalen. Na een lang gesprek met de gezondheidscoördinator, kregen we een bundel mee met informatie! Zelf heeft ze ook heel veel informatie gegeven. Deze week (week 4) was het de week van gevoelens, relaties,… en mentale gezondheid.
We hebben besloten dat we de dieren van de axenroos gingen introduceren in de school! We hebben heel wat lessen voorbereid en voorgelegd aan de gezondheidscoördinator.


De leraar als opvoeder
De leerlingen waren heel enthousiast. Ook de leerkrachten waren heel tevreden over de lessen! We hebben hen heel wat uitgelegd en ze waren heel enthousiast over het onderwerp! De leerlingen zelf waren tijdens de lessen heel actief en deden heel actief mee! Ze vonden het leuke lessen en ze vertrokken met een glimlach op hun gezicht! We konden de leerlingen heel wat bijbrengen over de axenroos en zijn relaties. We lieten de kinderen ook zelf aan het werk. Ze moesten schoolsituaties zoeken waar ze zich als een bepaald dier zouden gedragen. Hoe zijn ze een goed- of slechtgemutst dier? In welke situaties is dat voorgekomen? …

De leraar als inhoudelijk expert
Voor ons ging het redelijk goed om de lessen voor te bereiden omdat de axenroos een onderwerp is waar we goed onze weg in weten te vinden! Toch moesten we nog wat uitleg lezen en alles zo goed mogelijk vertalen om de juiste termen te vinden.
We probeerden onze lessen zodanig eenvoudig voor te bereiden dat de leerkrachten en de leerlingen er vlug zicht op kregen hoe het in elkaar zat! We leerden hen de verschillende dieren aan door spelletjes te spelen, door ze zelf toneeltjes te laten maken, door dingen op de schrijven, door ze iets te laten maken,…


De leraar als organistor
Deze week hebben we ons ook heel goed moeten engageren om deze basiscompetentie goed te verwerven! We legden de lessen minimum 2 dagen vooraf voor aan de leerkracht.
Als we les moesten geven probeerden we om het materiaal e.d. op voorhand klaar te zetten,…

De leraar als innovator en onderzoeker
Het was wel heel tof om de lessen te geven. Het was niet altijd even gemakkelijk om de lessen in het Engels te geven. De kinderen begrepen ons wel heel goed! Toch was het een uitdaging om de axenroos in het Engels voor te stellen! In een klas, waar we de introductieles gaven, was er een kind met het syndroom van down. Dat wisten we maar de dag zelf. Dus probeerden we dat kind ook zo goed mogelijk bij het gebeuren te betrekken! Uiteindelijk is die les heel vlot verlopen en kon het kind ook bijna aan alles deelnemen. Ze vond het een hele toffe les… We zagen dat ze ervan genoot!


De leraar als lid van schoolteam
De leerkrachten waren heel enthousiast over de axenroos! We hebben hen heel wat informatie moeten geven! Het was een leuke stageweek waar we zelf ook heel veel uit geleerd hebben. Op het einde van de stageweek moesten we afscheid nemen van de school, de leerkrachten, de leerlingen,… Het was een hele leuke ervaring voor ons waar we heel wat over geleerd hebben.


De leraar als cultuurparticipant
Deze week kregen we buitenlands gezelschap! Op vrijdag leerden we 2 Oostenrijkse meisjes kennen. Samen met Suzannah Reichenstein (onze internationale coördinatrice) zijn we even naar het strand geweest en hebben we het kasteel ‘São Felipe’ bezocht! Een adembenemend uitzicht kregen we daar te zien! Over de zee, over de stad Setúbal,… Op zaterdag kregen we ook nog gezelschap van 3 Belgische meisjes... Zij verblijven ook in onze straat!

Overstroming in Setúbal en omstreken

Maandag 18 februari was een vreselijke dag voor Setúbal en omstreken! Zondagavond is het beginnen regenen, donderen en bliksemen en het bleef duren tot maandagavond!

We besloten om de bus te nemen naar Setúbal. Niet zo gemakkelijk als we dachten! De straten stonden onder water en we moesten lopen door enorme plassen water! We waren al doorweekt toen we aankwamen bij het busstation! Maar, we bleven lachen...

Er reden echter geen bussen wegens het slechte weer.

Toen we terug naar huis liepen, bleek dat de helft van de straat (waaronder ook wij) al 2 uur zonder elektriciteit zat! Daarbovenop liep er ook nog redelijk veel water in onze kamer binnen! We hebben geregeld mogen dweilen...
Na 7 uur rondlopen met kaarsjes hadden we plots terug elektriciteit... Eindelijk konden we ons verwarmtoestelletje terug op volle toeren laten draaien!

Tant' Elza en Mémé Sjalot



maandag 11 februari 2008

Basiscompetenties week 3

Leraar als begeleider van leerprocessen
Deze week hadden we drie dagen vakantie. De lessen begonnen opnieuw op donderdag. Donderdag leerden we de leerlingen de Vlaamse dans van Laïs aan. Het was duidelijk een moeilijkere groep dan de vorige. Enkele kinderen hadden echt moeite om zich te concentreren. Verder gaven we ook onze eerste les beeld. Alles verliep heel gestructureerd. De leerlingen maakten een dubbelkop per twee. Dit was een werkvorm dat ze nog niet kenden binnen de lessen beeldopvoeding en de kinderen vonden het heel plezant om samen te werken aan een portret.

We gaven ook 2 lessen Engels. De eerste was bijzonder, want dit was aan een groep van het vijfde middelbaar. Ze maakten kennis met België. Het viel ons op dat ze weinig tot niets wisten over ons land. Ze hadden zelfs moeite om ons land te situeren binnen Europa.

De leraar als opvoeder
De kinderen zijn luidruchtiger dan bij ons. Als leerkracht moet je vaak stilte eisen. Tijdens mijn oberservatiemomenten merkte ik dat ze dit te weinig doen en de leerlingen gewoon laten begaan.

De leraar als organisator
We hebben een druk schema. Deze week hadden we enkele dagjes vakantie, maar de vrije momenten konden we toch goed gebruiken om lesjes te maken, inkopen te doen, beginsituatie te bepalen van bachelorproef, werken aan onze opdrachten van Engels, enz. Natuurlijk zorgen we toch af en toe voor een moment van ontspanning.

De leraar als innovator en onderzoeker
Deze week gaven we les aan jongeren van het vijfde middelbaar. Dit was een uitdaging voor ons want we zijn het natuurlijk niet gewoon. Het viel heel goed mee, we gaven een les over België waarin het onderwijssysteem uitgebreid aan bod kwam.

Deze week kregen we ook een beter zich op de beginsituatie van de school inzake onze bachelorproef. We hadden een afspraak met de gezondheidscoördinatrice van de school en zij legde ons uit wat hun voornaamste doelstellingen zijn. Zij stelde ook het gezondheidsbeleid op van de school en gaf ons hier de nodige uitleg over.

De leraar als cultuurparticipant
Deze week hadden we hier ook enkele dagen vakantie wegens Carnaval. Het was bijzonder om dit hier mee te maken. Men viert Carnaval hier echt intens. We zagen 2 carnavalstoeten en de mensen gaan er volledig in op. Iedereen, van groot tot klein, is verkleed. We konden het niet laten om ook verkleedkledij te gaan kopen en trokken als 2 heksen de straat op.



donderdag 7 februari 2008

Aan onze medestudentjes...

3 Balo medestudentjes,

We wensen jullie het allerbeste op stage in het buitengewoon onderwijs! We gaan zeker en vast duimen voor jullie!
En als het eventjes moeilijk gaat, geef niet op! Doorbijten en gewoon denken dat je binnen een paar maand je diploma op zak hebt!! Laat ons ook af en toe eens weten hoe jullie het stellen... We horen graag nieuws uit België...

Dikke succesknuffel,

Tant'Elza en mémé Sjalot...

woensdag 6 februari 2008

Carnaval in Portugal

Basiscompetenties van week 2

De leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen.
Deze week hebben we heel wat lesjes gegeven. De leerlingen vonden het heel tof om les te krijgen in een anderen taal (Engels). Ze waren heel enthousiast.
We leerden de kinderen het Nederlandse lied 'Hoofd, schouders, knie en teen' aan. De Nederlandse uitspraak ging niet zo vlot, maar de kinderen deden hun uiterste best! Op het einde van de les konden de kinderen het lied heel goed zingen.
We leerden hen ook de Belgische Laïs-dans aan! Een leuke ervaring, zowel voor de Portugese leerkracht, wij en zeker de kinderen!!
Tijdens de Engelse les hadden we het over België. We lieten de kinderen chocolade proeven, leerden hen verschillende monumenten zien op foto,...
Hetgeen wel jammer is, is dat er weinig of geen materiaal gebruikt wordt in de school om de zaken aan kinderen aan te leren. Wij deden ons uiterste best om toch wat materiaal mee te brengen!

De leraar als opvoeder:
We hebben geprobeerd om te zorgen voor een positief en rustig leerklimaat. De kinderen waren zo enthousiast omdat ze les kregen van buitenlandse studenten. Ze zorgden zelf voor een positief en rustig klimaat. Soms was het moeilijk tijdens de bewegingsles om alle kinderen in de hand te houden. Ze mogen al veel rondlopen en praten, en dat maakt het nog wat moeilijker… We hebben de kinderen heel wat doen bewegen in de bewegingsles. Na anderhalf uur waren ze doodop!

De leraar als inhoudelijk expert:
Vooral tijdens de Engelse les was dit van toepassing. We moesten de kinderen ‘the personal pronouns’ aanleren. Natuurlijk moest ook wij volledig op de hoogte zijn van het onderwerp. We probeerden ons zo goed mogelijk voor te bereiden. De mentor van Engels zei achteraf dat alles zeer goed verlopen is en dat de kinderen alles begrepen hebben. Ons Engels moet sowieso goed zijn, anders verstaan de kinderen ons niet.

De leraar als organisator:
Het is geen gemakkelijke week geweest! Veel leerkrachten van de 5e en 6e graad hadden graag gehad dat we lessen kwamen geven. Het probleem was dat het niet altijd mogelijk was omdat veel lessen op hetzelfde tijdstip vielen. Dus moesten we echt gaan organiseren, onze agenda erbij nemen en alles plannen. Ook de lessen die we nog gaan observeren moesten we verplaatsen, afzeggen, andere in de plaats nemen,… Op organisatorisch vlak tijdens de lessen ging het zeer goed. Al het materiaal lag klaar, de bordschema’s stonden aan het bord,…

De leraar innovator en onderzoeker:
Veel leerkrachten kijken op naar ons. Voor hen is het iets nieuws, voor ons ook. Zij leren veel van ons en wij van hen. De leerkracht van beweging zei op het einde van de les dat hij zeker nog eens dans gaat geven. Hij vond het zo leuk en aangenaam dat hij het zeker nog gaat proberen.

De leraar als lid van een schoolteam:
Het is echt een aangename school om les te geven. Alle leerkrachten zijn heel vriendelijk, ze willen ons steeds om lesjes te geven, ze vinden het enorm interessant en zijn heel enthousiast! Wij voelen er ons ook steeds meer thuis! Het is heel tof en interessant, voor beide partijen!!

De leraar als cultuurparticipant:
We vertoeven in een ander land, in een andere cultuur… We proberen ons zo goed mogelijk aan te passen aan de omgeving, cultuur, klimaat, mentaliteit,… Dit alles vertoont wel heel wat verschillen met België. Bv. De mensen zijn heel wat socialer hier dan in België, ze beginnen zomaar een praatje te slaan aan het busstation of in de winkel,… Ze willen je overal helpen!