maandag 31 maart 2008

Basiscompetenties week 10

De leraar als inhoudelijk expert
Deze week hebben we heel wat werk verricht voor school. Zowel voor België als voor Portugal! Onze Bachelorproef was de zwaarste brok. Eerst namen we alles nog eens goed door uit onze syllabus! Daarna konden we uiteindelijk beginnen met het uitschrijven van ons praktische deel!


De leraar als organisator
Deze week zijn we bijna niet uit ons huisje gekomen. We hebben heel wat werk voor school verricht! We hadden een hele planning gemaakt om te werken. Van maandag tot donderdag. Op vrijdag hadden we andere plannen! Uiteindelijk hebben we ons redelijk goed aan onze planning kunnen houden!


De leraar als cultuurparticipant
Kasper kwam dit weekend naar Lissabon! Hij belde ons om het te laten weten en om te vragen of wij het zagen zitten om naar Lissabon te komen! Natuurlijk hadden we daar zin in… Dus, vrijdagmorgen namen we de trein richting Lissabon. Toen we bijna in het juiste station in Lissabon waren, belden we Kasper op… We zagen elkaar terug in het Hard Rock Café in het oude stadsgedeelte van Lissabon! Het deed wel eventjes raar… We zijn samen met hem en zijn 2 aanhangers iets gaan eten in een gezellig restaurantje! Daarna stond een minirondleiding op het programma en een terrasje natuurlijk...

dinsdag 25 maart 2008

Basiscompetenties week 9

De leraar als organisator
Deze week kwamen de ouders van Charlotte op bezoek. We speelden voor reisgids. Voor hen was het leuk om mensen bij zich te hebben die de streek en stad kennen. Iedere dag stond er iets anders op het programma. De eerste dag bezochten we de burcht Sao Filipe. Dag twee gingen we naar Sintra. Dit was ook voor ons nieuw. Het is een prachtige stad. Dag drie gingen we naar Lissabon. We gingen met de trein want met de auto is het te gevaarlijk in Lissabon. Zeker als je de stad niet zo goed kent. In Lissabon toonden we hen de mooiste plekjes. We maakten ook een rit met een tourbus waar je kon op- en afstappen wanneer je wou. Belèm was hierbij één van de hoogtepunten. Dag vier brachten we een bezoek aan de burcht van Palmela en Azeitao. Zeker de moeite waard. De laatste dag trokken we naar Evora. Dit is een stadje gelegen op zo'n 100 km van Lissabon. Daar bezochten we een toch ietswat lugubere kapel gemaakt van menselijke beenderen.

De leraar als lid van een schoolteam
Aangezien er deze week paasvakantie is, zijn we niet naar school geweest. We hebben wel contact gehad met de andere erasmusstudenten omdat we samen een werk moeten maken voor Engels. Het is leuk om met hen samen te werken. We hadden ook nog contact met onze stagepartners. Samen werken we lesjes uit voor na de vakantie.


De leraar als cultuurparticipant
Deze week was het paasvakantie. We hebben vele plaatsen bezocht. Eén van de hoogtepunten was ons bezoek aan de stad Sintra. Dit mysterieuze stadje ligt naast Lissabon. De smalle straatjes en mooie huizen en kastelen spreken tot de verbeelding. We bezochten ook het paleis van Sintra. Dit ligt helemaal bovenop de berg. Binnen in het paleis kon je de kamers bezichtigen. Prachtig! Naast Sintra, gingen we ook nog een dag naar Lissabon. Daar deden we opnieuw een toeristische bustour. We bezochten het oude centrum, Belèm en Parque Estrela. Dit is het mooiste park van Lissabon met uitzonderlijke bloemen en planten. Verder brachten we ook nog een bezoekje aan de burcht Sao Filipe en de burcht van Palmela. Daar kan je genieten van de mooiste uitzichten. In Palmela kan je zelfs de Taag zien, met aan de overkant van de rivier Lissabon. Ook brachten we een bezoekje aan Azeitao. Dit ligt in de bergen en is de moeite waard om te bezichten. We proefden daar ook van de beruchte Torte de Azeitao. Een plaatselijke lekkernij. Jammie!



Lissabon (Praça do Comercio)

Lissabon (Torre de Bélem)

Evora

Zeg het met foto's...

The Algarve

maandag 17 maart 2008

Basiscompetenties week 8

De leraar als innovator en onderzoeker
Deze week hadden we opnieuw stage op maandag-, dinsdag- en woensdagvoormiddag.
Er is weinig structuur binnen de lessen. Vaak is er geen inleiding of slot voorzien. Ook in het lessenrooster is er geen structuur. We weten nooit op voorhand welke les wanneer valt.

De leraar als organisator
We vinden dat de leerkrachten en stagairs op vlak van organisatie nog heel wat kunnen bijleren. Het duurt dikwijls heel lang voordat kinderen in groepjes verdeeld zijn of opgesteld zijn zoals het moet. Zo gaat er heel wat kostbare tijd verloren en dit is natuurlijk jammer.

De leraar als inhoudelijk expert
Deze week konden we op onze stageschool al enkele lesjes geven met de hulp van onze stagepartners en participeren. Het was een leuke ervaring. We leerden de kinderen woordjes Nederlands en zij leerden ons dan de woorden in het Portugees. We leerden hen ook tot tien tellen in het Nederlands.

De leraar als lid van een schoolteam
De school waar we stage lopen is heel gastvrij. We mogen vanalles uit proberen en mogen onze stagepartners ook voortdurend helpen. Zo zijn het voor ons geen saaie observatiemomenten.

De leraar als cultuurparticipant
We gingen opnieuw naar Lissabon. Dit keer met een hele groep erasmusstudenten. We gingen een museum bezoeken: Gulbenkian Museum Lisboa. Het was een erg groot museum waar we bijna in verdwaalden. Het bestaat uit verschillende departementen waarvan we er enkele bezochten; het museum beschikt over verschillende stijlen:
- Egyptische kunst
- Grieks-Romaanse kunst
- Mesopotaamse kunst
- Arabische kunst
- Armeense kunst
- Sculpturen
- Boekdrukkunst
- Decoratieve kunst
- Schilderijen
De drie laatste vonden we het interessantst. Vooral de schilderijen spraken ons aan. We bekeken schilderijen van verschillende kunstenaars, zelfs kunstenaars uit België. Een greep uit de artiesten die ons bijgebleven zijn: Rubens, Rembrandt, William Turner, Monet, Manet, Renoir, Dierick Bouts,... Verder brachten we ook een bezoek aan de prachtige tuin van het museum. Het was de moeite waard om vroeg op te staan...

dinsdag 11 maart 2008

Week 6...

maandag 10 maart 2008

Basiscompetenties week 7

De leraar als innovator en onderzoeker
Deze week hadden we terug stage. Dit keer samen met twee Portugese studenten. Het was erg leerrijk. We lopen stage in het tweede leerjaar. Deze week konden we enkel observeren. We leerden heel veel bij, ook wisselden we heel wat didactisch materiaal uit. De kinderen gaan hier ofwel in de voormiddag naar school, of wel in de namiddag. Wij lopen stage in de voormiddag:

- 8.00 u. tot 10.20 u. : onthaal, taal, wiskunde
- 10.20 u. tot 10.30 u. : lunch
- 10.30 u. tot 11.00 u. : speeltijd
- 11.00 u. tot 13.00 u. : muzische vakken, wereldoriëntatie

Hoekenwerk of contractwerk kennen ze hier niet. Dit gaan we zeker introduceren tijdens onze stage. In de klas is er veel materiaal aanwezig. Dit was in onze vorige stageschool niet zo. De klassen zijn hier erg kleurrijk en verzorgd. Ook de speelplaats en schoolomgeving zijn kindgericht.
We vinden wel dat veel dingen speelser kunnen aangeleerd worden. Vooral de lessen wiskunde kunnen veel creatiever. Er is ook weinig groepswerk, bijna alles gebeurt klassikaal. Voor de kinderen is het moeilijk om zich te blijven concentreren.

De leraar als opvoeder
Op deze school besteedt men veel aandacht aan attitudevorming. Iedere dag wijst de leerkracht wel eens op de gedragsregels die vooraan in de klas hangen. De leerkrachten zijn soms wel erg streng.
De kinderen hebben hier erg veel nood aan aandacht en affectie. Iedere morgen komen de leerlingen bij ons of bij de andere studenten om een knuffel, een kusje. Ze zijn erg lief. Op het einde van de voormiddag nemen ze dan ook afscheid met een knuffel. Ze hebben hier echt behoefte aan...

Op de stageschool worden ook kinderen die nood hebben aan speciale zorg opgevangen. Omdat er in deze buurt geen scholen zijn voor buitengewoon onderwijs, kunnen ze terecht in het gewone onderwijs. Ze worden opgevangen door de klasleerkracht en na een poosje door een speciale zorgleerkracht. Zij doet dan allerlei oefeningen / spelletjes met hem zoals: tekenen, domino, puzzels, memory, enz.

De leraar als inhoudelijk expert
Deze week hadden we onze eerste Portugese les. We keken er erg naar uit, maar eigenlijk leerden we niets bij. Omdat het de eerste les was, leerden we de basiswoorden. Omdat we hier al meer dan een maand zijn, kenden we deze al.


De leraar als lid van een schoolteam
We voelen ons erg goed op deze school. Iedereen is erg vriendelijk en de Portugese studenten helpen ons goed om alles te begrijpen. Ze staan ook open voor nieuwigheden.
Ook de kinderen vinden het leuk dat we er zijn. Iedere dag ontvangen ze ons met open armen en geven ons het gevoel dat we welkom zijn.

De leraar als cultuurparticipant
De voorbije week leerden we alle erasmusstudenten van de school kennen. Ook van de andere afdelingen. We kregen ook onze eerste les Portugese cultuur. Hierin moeten we in groep werken aan een project. We moeten informatie opzoeken over een bepaald thema (bv. Portugese taal; Portugese muziek; Portugese bezienswaardigheden; ...) en hier dan een scriptie en presentatie over maken.

De leraar als partner van ouders
De school werkt nauw samen met de ouders. De ouders worden vaak betrokken bij projecten. Ze komen dan naar school en werken samen met hun kinderen. Vaak worden de ouders gevraagd om iets te schrijven over een bepaald probleem/onderwerp. Dit wordt dan uitgehangen op een groot bord in de school. Iedere week komt ook één van de ouders voorlezen in de klas.

maandag 3 maart 2008

Basiscompetenties week 6

De leraar als begeleider van leerprocessen.
Deze week moesten we enkele lessen meevolgen met de andere IPS-studenten. Tijdens de Engelse lessen merkten we al gauw op dat de Portugese studenten een heel laag niveau hebben. Ze kunnen heel weinig of geen Engels. We zouden liever nieuwe zaken bijleren dan op een lager niveau te moeten presteren. Op donderdag kregen we uitleg over onze stage. We kregen elk een school toegewezen waar we samen met 2 Portugese studenten naartoe moeten gaan! Op maandag 3 maart start deze stage. Elke week, op maandag, dinsdag en woensdag moeten we naar de stageschool. Wij moeten vooral observeren en participeren en mogen af en toe een lesje/activiteit geven. Gelukkig starten volgende week de LCP-courses (Portugese Language and Culture). We zagen onze stagepartners ook al!


De leraar als inhoudelijk expert
Natuurlijk spreken we nog geen Portugees, alhoewel we al heel wat kunnen begrijpen en dat we ook al heel wat woorden kennen zodat de Portugese bevolking ons toch een beetje begrijpt! Op dinsdag 4 maart starten onze eerste lessen Portugees! We kijken er naar uit om ze te volgen!
Tijdens de stagebespreking met de Portugese studenten en hun begeleider ging het over ‘hoe leer ik de kinderen dat 3 + 3 = 2 x 3 aan! Ook hadden ze een probleem met symmetrieassen en spiegelen! Ze wisten niet hoe ze het moesten aanpakken in de klas! Ongeloofelijk… Qua didactiek zitten ze toch achter op België blijkt zo…


De leraar als organisator
Deze week kregen we ons lessenrooster. Wij moeten alles meevolgen omdat we anders niet genoeg studiepunten hebben! Het probleem was dat we moesten wachten tot donderdag om te kijken welke opties we gingen nemen. Op donderdag konden we ons lessenrooster eindelijk samenstellen! Elke morgen (maandag, dinsdag en woensdag) moeten we op stage, dus in de namiddag kunnen we de lessen in het IPS meevolgen.
De studenten hebben ons de weg naar de school uitgelegd! We moeten 2 bussen nemen en om 7 uur de eerste! Op zondag namiddag hebben we besloten om de bus maar eens te nemen zodat we het wisten zijn.

De leraar als innovator en onderzoeker
Gelukkig raken we het Portugese openbaar vervoer stilaan gewoon en ging het vlot om de bus richting onze stageschool te nemen. Ook leerden we om de roosters aan de valven te gebruiken! We volgen lessen mee in 3 verschillende jaren en als er wijzigingen zijn (wat heel vaak voorkomt) moeten we kunnen zien waar de lessen doorgaan, welke afgelast zijn, welke lector er komt,…


De leraar als cultuurparticipant
Deze week hebben we niet zoveel tijd gehad om grote uitstappen te doen! Op zondagnamiddag bezochten we met de meeste erasmusstudenten de andere kant van Troia. Wij leerden ondertussen een Pool kennen, enkele Spanjaarden,… Zij zitten bij ons op school, maar in een ander departement.